Het Warnser Bach Ensemble

Het Warnser Bach Ensemble is opgericht in het jaar 2000. Al vanaf de oprichting staat het Ensemble onder de bezielende leiding van initiatiefneemster en dirigente Pauli Yap. Het WBE bestaat uit een gezelschap van zangers en instrumentalisten dat een periode per jaar bij elkaar komt om een reeks van drie concerten in verschillende sfeervolle Friese kerken voor te bereiden.
Het ‘vaste’ projectkoor bestaat uit zo’n 25 vergevorderde zangers, waaruit ook de solisten gerekruteerd worden. De professionele instrumentale bezetting is wisselend en afkomstig uit barokorkest Concerto d’ Amsterdam. Zij spelen op authentieke instrumenten.
De repetities vinden doorgaans plaats in dorpscultuurhuis De Spylder in Warns. 

Bij de programmering staat de muziek van J.S. Bach en zijn tijdgenoten centraal, met soms een uitstapje naar een andere stijlperiode. Zo werden ander andere uitgevoerd: verschillende cantates, de mis is g-klein en motetten van J.S. Bach, Dixit Dominus van G.F. Händel, de Vesperae Solennes de Confessore van W.A. Mozart, de Musikalische Exequien van Schütz, Gloria van Vivaldi, het Requiem van Antonio Lotti, Membra Jesu Nostri en Kantatas van Buxtehude, werken van de Scarlatti Familie en Messe de Requiem van André Campra.
In veel van de talrijke karakteristieke Friese kerkjes werd al eens uitgevoerd. Tegenwoordig zijn de concerten van het WBE meestal in het Koepeltheater in Leeuwarden, de Margarethakerk in Easterlittens en in de St. Mattheuskerk in Joure.