Dirigente Pauli Yap

Pauli Yap

Pauli Yap studeerde piano aan het Arnhems Conservatorium bij Jacques Hendriks. Zij rondde deze studie cum laude af en vervolgde haar pianostudie bij Willem Brons aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam. In diezelfde tijd studeerde zij koor- en orkestdirectie aan de conservatoria van Tilburg, Zwolle en Amsterdam bij o.a. Daniel Reuβ.

Yap is artistiek leider van Stichting podium frysKlassiek. Zowel het Warnser Bach Ensemble, It Kryst Kollektyf (toegespitst op de periode rond Kerst) en de projectkoren van podium frysKlassiek staan onder haar leiding.

Het Warnser Bach Ensemble, dat in 2000 door Yap werd opgericht, heeft inmiddels al heel wat juwelen uit de barokmuziek ten gehore gebracht. Onbekende, weinig uitgevoerde werken, zoals het Requiem van Lotti of, dit jaar, het Kaiserrequiem van Fux; maar ook bekendere kantates en motetten van Handel, Buxtehude of Kuhnau. In 2015 jubileerde het gezelschap met de Hohe Messe van Bach in de Martinikerk van Bolsward. Pauli is tevens dirigente van Toonkunstkoor Heerenveen en Oratorium Vereniging Bolsward, waarmee ze o.a. jaarlijks de Matthäus Passion uitvoert.

Naast het dirigeren treedt zij op als pianiste. Zij ontwikkelde de muziekmethode NOOTzaak!, een impuls en handreiking voor leerkrachten en kinderen voor waardevol muziekles in het basisonderwijs.