Auditieronde podium frysKlassiek op 11 mei en 17 mei. Lees meer in het bericht op deze site!

Warnser Bach Ensemble : Bach en zijn inspirators

“ Bach en zijn inspirators” op 3 en 4 februari 2018 met werken van Kuhnau, Buxtehude, Bruhns en Bach

Door wie raakte Johann Sebastian Bach geïnspireerd?
Op het concertprogramma van Warnser Bach Ensemble 2018 staan cantates en motetten uit de Noord-Duitse barok. Werken van Buxtehude, Bruhns, Kuhnau en Johann Christoph Bach. Zonder twijfel vond de jonge Johann Sebastian inspiratie in de composities van zijn voorgangers.

Als kind werd Bach door zijn oudoom Johann Christoph Bach geÏntroduceerd in het orgelspel. Johann Christoph was de tweelingbroer van Johann Ambrosius Bach, de opa van Johann Sebastian. Het is aan de jonge Bach te danken dat enkele werken van Nicolaus Bruhns (die leerling was van Buxtehude) bewaard zijn gebleven. Gedurende zijn gymnasiumtijd in Lüneburg maakte Bach handgeschreven kopieën ter studie en nam deze later mee naar zijn geboortestreek Thüringen. In de winter van 1705-1706 liep Bach 400 km te voet naar Lübeck om daar geinspireerd te raken door het orgelspel en de muziek van Dietrich Buxtehude. Bach riskeerde er zelfs zijn baan als organist mee, omdat hij deze ‘leervakantie’ eigenmachtig verlengde! En in Leipzig was het Johann Kuhnau die als cantor van de Thomasschule en Thomaskirche door Bach werd opgevolgd.

Het programma met werken van deze verscheidene componisten is samengesteld voor 4- en 5-stemmig koor, solo-stemmen, strijkers en orgel:

J.S. Bach  – Kyrie: Christe, du Lamm Gottes BWV 233a
Kuhnau    – Gott, sei mir gnädig nach deiner Güte
J.C. Bach – Der Gerechte, ob er gleich zu zeitig stirbt

Intermezzo – Orgelsolo 

Bruhns  …… – Hemmt eure Tränenflut
Buxtehude – Alles, was ihr tut mit Worten oder mit Werken BuxWV 4
J. S. Bach ..  – Lobet den Herrn BWV 230

Het geheel staat o.l.v. Pauli Yap.