07-10-2015

Dirigente Pauli Yap

Pauli Yap studeerde piano aan het Arnhems Conservatorium bij Jacques Hendriks. Zij rondde deze studie cum laude af en vervolgde haar pianostudie bij Willem Brons aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam. In diezelfde tijd studeerde zij koor- en orkestdirectie aan de conservatoria van Tilburg, Zwolle en Amsterdam bij o.a. Daniel Reuβ.

Pauli is dirigente van Oratorium Vereniging Bolsward waarmee ze jaarlijks de ‘Matthäus Passion’ in Bolsward uitvoert, en met Toonkunstkoor Heerenveen voert ze in een tweejaarlijkse traditie de ‘Johannes Passion’ uit.

Tevens staan onder Yaps leiding ‘It Kryst Kollektyf’, dat kerstconcerten verzorgt en ‘Lyts Vocaal’, een 16-koppig a-cappella ensemble dat concerten geeft op ludieke wijze met koorrepertoire dat soms net een beetje anders-dan-anders wordt gebracht, zoals de stoeltjesconcerten, de muzikale juke-box en de huis-, tuin- en keukentoernee.

Yap richtte ‘Het Warnser Bach Ensemble’, gespecialiseerd in barokmuziek, in 2000 op. Sedertdien heeft het ensemble verscheidene hoogtepunten uit de barok op de lessenaren gehad, van bekende en minder bekende componisten, zoals Lotti, Buxtehude, Scarlatti, Jean Gilles, Homilius, Kirnberger, Handel, Bach en diens familieleden. In 2015 vierde het gezelschap haar 15-jarig bestaan met een uitvoering van de ‘Hohe Messe’ van Bach.

Pauli is artistiek leider van Stichting podium frysKlassiek. Naast het dirigeren treedt zij op als pianiste. In 2016 was ze met actrice Klaasje Postma op de bühne met de voorstelling ‘Life is beautiful’, een muzikale voorstelling over het inspirerende leven van pianiste Alice Herz Sommer.